PORADA DIETETYKA
Stan ogólny organizmu, a często i rokowanie, zależą w dużym stopniu od odżywiania się.
- Stosuj więc dietę lekkostrawną, ale wysokokaloryczną - bogatą w białko, witaminy i minerały.
- Jedz 5 - 6 posiłków dziennie, w małych porcjach.
- Podstawowe elementy diety to nabiał, warzywa i owoce. Te ostatnie dokładnie umyj i zblanszuj.
- Zaleca się również potrawy gotowane i przygotowane na parze lub w folii. Grillowane i smażone nie powinny być składnikiem codziennej diety, ale nie są całkowicie zabronione.
- Unikaj dań gotowych!
- Wypijaj dziennie nie mniej niż 2 - 2,5 litra płynów. W czasie upałów lub gorączki - litr więcej niż zazwyczaj.
Pamiętaj, że przyczyny utraty apetytu mogą być bardzo różne i wynikać zarówno z samej choroby nowotworowej, jak i jej leczenia czy też innych schorzeń, współistniejących i uwarunkowań psychicznych. Brak apetytu może być na przykład jednym z objawów depresji. Dlatego informuj lekarza prowadzącego o wszelkiego rodzaju wahaniach łaknienia i zmianie masy ciała.
|